In 2023 verschenen er 213.389 nieuwe huizen op funda en zijn er 160.464 als verkocht afgemeld. Gemiddeld stonden er elke maand 49.046 huizen te koop. Dat is meer dan vorig jaar, toen waren dat er 33.713. Ook het aantal dagen dat huizen te koop stonden op funda nam toe. Vorig jaar was dat gemiddeld 47 dagen, dit jaar 66.
Het woningaanbod op funda bezorgde makelaars in totaal bijna 8 miljoen leads voor objecten. Daarnaast kregen zij samen maar liefst 1,6 miljoen contactaanvragen voor bijvoorbeeld hun aan- en verkoopdiensten (kantoorleads).
De meeste huizen stonden, net als vorig jaar, te koop in Zuid-Holland, met Noord-Holland en Noord-Brabant op de tweede en derde plaats. Groningen, Utrecht en Drenthe lijken echter meer in trek bij funda-bezoekers: woningen in deze provincies werden gemiddeld per week het vaakst bekeken. Dat is een andere top drie dan van vorig jaar: toen stond Drenthe op nummer één, gevolgd door Friesland en Groningen.
Toch waren het opnieuw de makelaars met aanbod in Flevoland die per woning gemiddeld de meeste contactaanvragen per week kregen, bijvoorbeeld voor een woningbezichtiging. Op een tweede en derde plek volgen Noord-Holland en Utrecht.
Amsterdam is onverminderd koploper onder zoekers. In deze steden werd het vaakst gezocht naar een nieuw huis:
De top 10 plaatsen waar een woning gemiddeld het vaakst per week bekeken werd, wordt echter aangevoerd door kleinere steden en gemeenten. Zo zien we veel gemeenten rondom Utrecht in deze lijst:
Let wel: voor dit lijstje hebben we plaatsen en gemeenten met zeer weinig aanbod niet meegenomen.
Kijken we naar welke soort woningen het meest populair waren bij serieuze zoekers, dan zien we dat zij het meest zochten naar huizen tot vier ton met minimaal drie slaapkamers en een woonoppervlakte tot 100 m2. Gemiddeld werden huizen onder de twee ton met een woonoppervlakte van 50 m2 of minder echter het meest bekeken.
Verder zien we dat jarendertigwoningen nog steeds in trek zijn, maar dat vooral nieuwere huizen, gebouwd tussen 2011 en 2020, de meeste views kregen. Dat laatste heeft mogelijk te maken met het toenemende bewustzijn van een goed energielabel. Ook dat zien we namelijk terug in zoekgedrag: de meeste mensen filteren hun zoekresultaten op huizen met een combinatie van energielabel A, B en C of huizen gebouwd ná 2001.
Lees ook : Energielabel steeds belangrijker bij aankoop woning
Opvallend is verder dat in de top drie van meestbekeken type woningen ook huizen staan die gebouwd zijn vóór 1906 en huizen met energielabel G. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat veel zoekers ook geïnteresseerd zijn in kluswoningen die zij voor een aantrekkelijke prijs kunnen kopen en opknappen.
Nederland vergrijst en dit zien we ook terug in het zoekgedrag op funda. In het woonwensenonderzoek dat we afgelopen zomer hielden onder funda-bezoekers, gaf 20 procent van de ondervraagden als belangrijkste verhuisreden aan dat zij gelijkvloers willen wonen. ‘Gelijkvloers’ was dit jaar, na ‘vrijstaande woning’, ook de meest ingevulde term in het vrije zoekveld op funda, gevolgd door ‘bungalow’.
Lees ook : De gelijkvloerse woning is in trek
Verder zien we aan de filters die zoekers gebruikten dat huizen met een buitenruimte vrij populair zijn. Het filter ‘tuin’ werd maar liefst 31 miljoen keer aangevinkt, al dan niet in combinatie met een balkon of dakterras. Qua ligging wonen de meeste mensen het liefst aan (vaar)water, in het centrum of op een plek met vrij uitzicht.
Misschien nog leuk om te weten is dat het meest bekeken huis op funda dit jaar deze gloednieuwe woonboerderij met zwembad was, dat inclusief de complete inventaris te koop staat voor ‘slechts’ 1,9 miljoen euro.
Een nulletje meer (19 miljoen) telt het duurste huis dat dit jaar op funda stond: een villa in James Bond-stijl met 40 meter privéstrand aan de Vinkeveense plassen.
Een erevermelding verdienen de makelaars van dit huis in Rotterdam, dat het vaakst in de resultatenlijsten van huizenzoekers verscheen en van dit inmiddels verkochte huis in De Kwakel. Van alle huizen op funda kreeg dit de meeste bezichtigingsaanvragen.